снимка Костадин Андонов

Представяне на олимпийците ни: Свободна борба

28 July 2016
Автор: в. "7 дни спорт"

Дни преди началото на олимпийските игри "7 дни спорт" започна да представя българските олимпийци, от които ще чакаме силно представяне в Рио.

 

СВОБОДНА БОРБА

 

Владимир Дубов
Рождена дата: 20.02.1988 г.
Град: Димитровка (Украйна)
Категория: 57 кг
Успехи: Сребърен медал от световното първенство в Будапеща (Унг, 2013), бронз от световното в Лас Вегас (САЩ, 2015), сребро на европейското в Тбилиси (Груз, 2013)
През войните, когато много българи бягат към Молдова и Украйна, семейството на Дубов свързва старозагорското село Полски градец с украинското Димитровка. Години по-късно Владимир получава покана да се бори за България и да наследи отказващия се Анатолий Гуйдя. Не мисли много и през 2009 г. пристига с жена си. "Никога няма да съжалявам за това решение", вярва Дубов. Вече доказан борец с медали от европейски и световни първенства, той тръгва за Рио с амбиции за олимпийска слава.

Борислав Новачков
Рождена дата: 29.11.1989 г.
Град: Раднево
Категория: 65 кг
Успехи: бронзов медал на европейското първенство във Вантаа (Фин, 2014)
Борислав е един от двамата "американци" в националния отбор по свободна борба. Майка му получава зелена карта и семейството заминава за САЩ преди 13 г. Там той и по-големият му брат Филип се занимават с борба. През това време Новачков завършва университета в Илинойс, където става и треньор. "В Америка се страхуваха от мен, защото съм от България", спомня си детските години борецът. Валентин Йорданов го убеждава, че трябва да се бори за България, и възлага на него големи надежди. Съдиите му отнемат олимпийската квота в Лас Вегас миналата година, но той все пак си печели място в Рио.

Георги Иванов
Рождена дата: 11.11.1989 г.
Град Стара Загора
Категория: 74 кг
Успехи: сребърен медал на олимпийската квалификация в Улан Батор (Мон, 2016)
Георги е син на именития борец от близкото минало Иван Делчев. Още от 3-годишен е в залата по борба. Баща му е негов треньор и досега. Вече втора година е част от националния отбор, а сега е близо до първото си участие на олимпийски игри. Миналото лято се ожени между лагерите и държавното първенство. "Отидох на сватбата си все едно бях на гости. За щастие моите роднини и приятели бяха подготвили всичко и аз просто се включих за най-важната част", разказва с усмивка Иванов. Сега обаче всичко зависи от него.

Михаил Ганев
Рождена дата: 05.01.1985 г.
Град: Велико Търново
Категория: 86 кг
Успехи: световен шампион в Москва (Рус, 2010 ), сребърен медал от европейското първенство в Белград (Сър, 2012), бронз на европейското в Баку (Азр, 2010)
Едва ли до преди година някой е смятал, че Михаил Ганев ще се бори на олимпийски игри. Ненарадвал се на световната си титла през 2010 г,, той беше намушкан с нож в габровска дискотека, което застраши не само кариерата му на борец. Впоследствие направи няколко опита да се върне на тепиха, но го застигнаха контузии. "Много пъти съм мислел да спирам, но все нещо ме мотивира", признава борецът. 31-годишният Ганев е по-устремен от всякога към последната си мечта в борбата.

Димитър Кумчев
Рождена дата: 20.04.1980 г.
Град: Асеновград
Категория: 125 кг
Успехи: бронзов медал от европейското първенство в Баку (Азр, 2010)
Асеновградския Херкулес, както е известен Кумчев, получи неочакван шанс да участва на олимпиадата. В тази категория трябваше да се бори Любен Илиев, но той самоволно напусна националния отбор. Така ветеранът, който през последните 2 години е треньор на юношеския национален отбор, се озова в групата за Рио като състезател. А на олимпиада нищо не се знае. Дори да не стигне до медал, Кумчев няма за какво да съжалява. Вкъщи го чака прекрасно семейство, а малкият Ангел, който се появи на бял свят през 2014 г., може да довърши делото на баща си.

Водещо новини