снимка Бончук Андонов

България с 16 борци на световното първенство до 23 г.

08 November 2018
Автор: start-photo.bg

България ще бъде представена от 16 борци на световното първенство до 23 години, което ще се проведе в Букурещ (Румъния) от 12 до 18 ноември.

 

В класическия стил на тепиха ще излезе Айк Мнацканян (72 кг), който спечели бронз на мондиала за мъже в Унгария миналия месец. За натурализирания у нас арменец това ще бъде едва второ състезание за България.

 

„Жаден съм за победи – каза Айк. - Цяла година не съм се борил, докато чаках български паспорт. Имам нужда да натрупам опит и с треньорския щаб преценихме, че е добра възможност световното в Букурещ. В Унгария не успях да взема титла, малко не ми стигна. Но сега се надявам да зарадвам България със злато.“

 

Айк както и останалите ни медалисти от световното за мъже и жени направиха открита тренировка с отбора, който тръгва за Букурещ. Сребърните ни медалисти Биляна Дудова и Кирил Милов, които също имат право да участват, ще пропуснат шампионата. От треньорските щабове са преценили да им дадат почивка. През този сезон Дудова стана два пъти европейска шампионка – при жените и девойките до 23 г., а после взе и сребро на световното за жени.

 

„Не може в рамките на месец да участваш в две големи първенства и на двете са си във върхова форма – каза Милов. - И проблемът не е психологически, а чисто физически.“

В тренировката на комплекс „Диана“ се включи световната и европейска шампионка Тайбе Юсеин, която този сезон не познава загуба. В занятията на жените се включиха още бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова и призьорката от европейски първенства Мими Христова. И двете се възстановяват от травми.

 

При жените до 23 г. ще бъде с три представителки в Букурещ. Сред тях са София Георгиева, сребърна медалистка от Евро 2018 за същата възраст, както и Виктория Бобева, трета на европейското за жени и девойки.

 

В свободния стил старши треньорът Валентин Ангелов залага изцяло на млади състезатели. В състава е Микяй Наим, който на мондиал 2017 до 23 г. спечели сребро.На първенството ще има и български съдия - Светлен Генчев

Водещо новини