снимка Бончук Андонов

България кандидатства за домакинство на световно по борба за мъже и жени

14 March 2019
Автор: start-photo.bg

След провеждането на редица престижни борцови надпревари у нас, страната ни може да получи право да организира и най-големия форум в този спорт. Усилено се работи по кандидатурата ни за приемане на световното първенство по борба за мъже и жени през 2023 година. Темата е обсъдена и днес между министъра на спорта Красен Кралев и президента на Международната федерация по борба Ненад Лалович.

 

Двамата проведоха среща в Лозана, където Кралев участва в 15-ото издание на годишния симпозиум на Световната антидопингова агенция (WADA). Освен шеф на световната борба, Лалович е член на Изпълкома на МОК.

 

Тази година дневният ред се съсредоточи главно върху Световния антидопингов кодекс до 2021 г. и преглед на международните стандарти за спазването му от подписалите го страни. Бяха обсъдени Международният стандарт за разрешения за терапевтична употреба, Международният стандарт за тестване и разследване, Международният стандарт за лабораториите и Международният стандарт за неприкосновеността на личния живот и личната информация.

 
В рамките на симпозиума бяха дискутирани още последиците от Конвенцията на ЮНЕСКО срещу употребата на допинг в спорта и Антидопинговата Харта за правата на спортистите, която се разработва от Комитета на спортистите на WADA с цел включване на ключови принципи в Кодекса.

 
Специална сесия от форума бе посветена на предстоящия пети Конгрес на WADA, който ще се проведе между 5 и 7 ноември 2019 г. в международния конферентен център в Катовице (Полша). По време на събитието в Катовице се очакват изборите на президент и вицепрезидент на WADA и приемането на изменения в Световния антидопингов кодекс. Очаква се да бъде въведен и новият международен стандарт на WADA в областта на образованието и информацията.

Водещо новини