снимка Костадин Андонов

Мария Оряшкова излиза на борба и самбо в Минск

13 June 2019
Автор: start-photo.bg

Мария Оряшкова ще влезе в историята като първи български състезател, който стартира в два различни спорта едновременно на олимпийски форум. Тя ще излезе на тепиха в борбата и самбото на вторите европейските игри в Минск (20-30 юни). През последните 2 г. тя е шампионка на България по борба, а в изконно руския спорт 4 пъти покорява световния връх и е деветкратна №1 в Европа.

 

Единствената българка, която участва в два различни спорта на олимпийски игри е Евгения Раданова, но не едновременно. Носителката на 3 медала в шорттрека, дебютира в колоезденето в Атина 2004.

 

Общото събрание на БОК утвърди 85 състезатели за Минск, които ще спорят за медалите в 15 вида спорт. Делегацията ще бъде водена от председателя Стефка Костадинова.

Игрите са на 4 г. и се ръководят от Европейските олимпийски комитети, които следват модела на други подобни континентални формати – Азиатски и Панамерикански.

 

В Минск ще стартират над 4000 състезатели от 50 страни, които ще мерят сили в 19 вида спорт. Осем от тях ще са и квалификации за олимпиадата Токио 2020, а два от турнирите ще са със статут на европейски първенства – в бокса и джудото. Общо ще се разиграят 200 комплекта медали.

Водещо новини