Министър Кралев: Представянето ни в Минск е резултат на сериозна работа, а не на късмет

06 July 2019
Автор: start-photo.bg

Представянето на България на Европейските игри в Минск е резултат на сериозна работа, а не на късмет. Изпратихме 85 атлети, които се състезаваха в 15 вида спорт. Имаме 18 медала, спечелени от 22 спортисти - това означава, че всеки четвърти от състезателите ни се е върнал с медал. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в студиото на “Здравей, България” Той изтъкна, че това е наистина голям успех предвид резултатите на първите игри преди четири години, когато страната ни е участвала със 127 атлети и са спечелени 10 медала.

"Новите спортове, които ни донесоха медали тази година, са боксът, художествената гимнастика, джудото и каратето. Това са четири олимпийски спорта, които се върнаха с общо 10 медала", каза Кралев. 

Спортният министър коментира, че специално за женския бокс и борба преди няколко години са отделени допълнително средства, с които да се стимулират клубовете, развиващи тези спортове. По думите му, за разлика от преди четири-пет години, женската борба вече печели по няколко медала на всяко първенство и то с различни състезателки.

"Вече имаме школа на световно ниво. Миналата година имахме три европейски шампионки в женския бокс. Няколко от състезателките ни влязоха в световния елит", подчерта Красен Кралев. 

Според министър Кралев джудистът Ивайло Иванов е един от най-талантливите ни спортисти и е изключително силен в категорията, в която се състезава. По думите на спортния министър Иванов се представя впечатляващо в последната половин година и това се дължи и на добрата му работа с новото ръководство на Българската федерация по джудо.

България е една от страните, които дава много високи премии за медал от олимпийски игри, обясни Красен Кралев. Относно премирането на медалистите от игрите в Минск спортният министър коментира, че боксьорът Даниел Асенов и джудистът Ивайло Иванов ще получат премии като за европейско първенство, защото спортовете, в които се състезават, имат такъв статут. За сребърен медал те ще получат по 10 000 лева. 

"Има много държави, които не дават премии за медали от европейско първенство. Ние даваме. За световно първенство сумите са по-високи, а за олимпийските игри са изключително високи - там златен медал е оценен на 250 000 лева. Според мен премирането е добро. За Европейските игри първото място се премира с 6000 лв", посочи още той.

Водещо новини