снимка Костадин Андонов

12 000 лв. премии в джудото след игрите в Минск

06 July 2019
Автор: Спортал

Сериозни премии раздаде БФДжудо след края на вторите Европейски игри, които се проведоха в Минск (Беларус). Председателят на федерацията Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков връчиха 2 премии в размер общо на 12 000 лв. за успеха на игрите. Средствата са осигурени от спонсори на федерацията, чието ръководство дава финансов стимул за всеки спечелен медал от голямо международно състезание за мъже и жени, за юноши и девойки.

 

Носителят на сребърен медал в кат. 81 кг Ивайло Иванов получи 8000 лв, за старши треньора Атанас Герчев бяха приготвени 4000 лв, които неговият състезател ще му предаде, тъй като наставникът отсъства от страната.

 

С постижението си в беларуската столица най-класният ни джудист стана и вицешампион на Стария континент, тъй като в състезанията на татамито Игрите бяха едновременно и европейско първенство. На финала българинът бе преодолян в последните секунди с вадзари от белгиеца Мазе, който грабна титлата. "В джудото е така, един момент решава срещата“, коментира Даме Стойков, изявен бивш национален състезател в тежка категория. „Бях прекалено спокоен. Изгубих за момент концентрация. Нямах захват и той влезе“, е равносметката на Ивайло.

 

След кратка почивка от няколко дни, Ивайло вече е готов да се подготвя за Световното първенство в края на август в Токио. Предстои му турнир Гран При в Будапеща и след това лагер. От 5 август ще тренира в Белград заедно с джудисти от Балканските страни. Твърде краткият интервал от 2 месеца между Европейското първенство (Европейските игри в Минск) и Световното първенство особено затрудняват задачата за нормално възстановяване и след това достатъчно плавно увеличаване на физическите натоварвания, подчерта доц. Стоилов. Много внимателно треньорът Ат. Герчев ще планира тренировките, добави още президентът на федерацията.

От миналата есен насам, когато бе избрано новото ръководство на федерацията, Ивайло позлатява или посребрява всяко свое участие на турнирите от най-висок ранг – Голям шлем и Гран При, които са и олимпийски квалификации за Токио догодина. Със сребърния медал в Минск най-добрият ни джудист практически си е осигурил олимпийската квота. “Дори да не се състезавам до Олимпиадата, няма да изляза от първите 16 в световната ранглиста, което ми запазва място за участие в Токио 2020“, каза европейският сребърен медалист в кат. 81 кг. “Целта е да бъде сред първите 8, за да е сред поставените“, изтъкна доц. Стоилов. “Освен това, на състезанията се поддържа добрата форма и си в час с конкуренцията. На тренировките е съвсем различно“, добави Ив. Иванов.


Водещо новини