снимка Костадин Андонов

Тайбе Юсеин: Липсваше ми увереност, сега искам медал от Токио

26 September 2019
Автор: Bulgaria On Air

Тя направи това, стигайки до финал на Световното първенство по борба в Казахстан. Спортист номер едно на България за 2018 г. застана пред камера на Bulgaria ON AIR.

 

Момичето с лъвско сърце, преследващото целите си на тепиха, тръгва от малкото село Мъдрево и стига до най-високите върхове в борбата. Световната и европейска шампионка започва да тренира борба в четвърти клас и оттогава любовта ѝ към спорта не стихва.

 

"В четвърти клас се влюбих в спорта и реших, че искам да се занимавам с това професионално. Баща ми веднага беше "за", защото се е занимавал и той с борба. Майка не искаше да се нараня", сподели Тайбе пред спортния репортер Моника Симеонова.

 

След всяко състезание Юсеин все повече затвърждава името си в световната борба. 

"Дълги години ми липсваше увереност да стигна до върха. Нацелихме ваксата с треньора и успехите дойдоха", призна тя.

 

Водена от хъса и амбицията за победа Тайбе Юсеин  ни спечели всички възможни титли през 2018 година в борбата. Първо изкачи европейския връх в Каспийск, затвърди лидерската си позиция в категория до 62 кг. и на Световното първенство в Будапеща, след което вдигна наградите "Спортист на България" и "Спортен Икар".

 

Секунди я разделиха от световната титла в Казахсатан, където загуби в оспорван финален мач. 

 

"Спечелването на олимпийска квота беше цел номер едно. Изключително щастлива съм, че успях още от първия опит да си осигуря квотата за Токио", каза още Юсеин.

 

Сега на Тайбе ѝ предстои кратка почивка след успешния сезон, за да се зареди с нови сили и жажда за нови успехи, преди най-важната година за всеки спортист - олимпийската.

Водещо новини