снимка Костадин Андонов

Борбата донесе първи медал за България от световните плажни игри

15 October 2019
Автор: start-photo.bg

Миглена Селишка спечели първи медал за България от световните плажни игри. В дебютното издание на надпреварата в Катар, състезателката ни по борба ликува с бронз в кат. 50 кг.

 

Така тя постави страната ни на картата на медалите след 6 срещи и драматична битка с Причепута (Румъния). Българката загуби от тази съперничка на старта, но се реваншира в малкия финал. До него нашето момиче преодоля Зарвея (Либерия), Кабрера(Аржентина), Бетанзо(САЩ), а на полуфинала отстъпи на Дженезис (Нигерия). Фаворитката за титлата от Африка обаче сензационно отпадна с туш в битката за златото срещу Барбоса (Бразилия).

 

„Радвам се много за Миглена, това е трети медал за нея през годината и една добра разгрявка по пътя към голямата й цел - олимпиадата в Токио“, заяви треньорът на националките по борба Петър Касабов.

 

Той се пошегува, че е мислил да свърже плажа с почивка на състезателките си, но като видял конкуренцията се .... отказал.

 

Селишка участва с уайлд карт на игрите в Доха, след като от БОК издействаха участие на две състезателки в турнира по плажна борба. Родно присъствие на игрите не бе планирано, за да не се натоварват финансово федерациите ни. Генсекът на олимпийския ни комитет Белчо Горанов изгледа малкия финал в компанията на легендата на спортната гимнастика Надя Команечи(Румъния) и члена на МОК и президент на Международната федерация по борба Ненад Лалович (Сърбия). Днес на игрите се очаква председателят на БОК Стефка Костадинова, която ще участва на сесия на МОК в края на игрите.

 

Освен Селишка на Катара Бийч се бори и София Георгиева (70кг), която остана на крачка от медалите след победи над представителки на САЩ и Франция, но и загуби от Украйна и Колумбия. На първите плажни игри има и трети наш представител - Александър Бачев в кайт фойл рейсинг (дисциплина във ветроходството). Българинът, който достигна до полуфиналната фаза, се води от треньора Виктор Жеков - баща на звездата ни в сноуборда Сани Жекова.

Водещо новини