снимка Start-photo

Таланти: България е на първо място в европейската ранглиста при юношите

06 November 2019
Автор: start-photo.bg

Българският волейбол има своето бъдеще. Част от него със сигурност е свързано с младите ни таланти, които заеха първо място в европейската ранглиста за юноши под 17 години. Страната ни си поделя най-престижната позиция на върха заедно с Италия, като и двете държави са поставени на първо място със 192 точки. Събраният актив е на базата на спечелените точки от изиграните Европейски първенства през 2017 и 2019 година.
 
Достигането до челото на Европа за юношеския ни волейбол идва след изключително силното представяне на България в двете поредни издания на Евроволей за тази възраст. В първия исторически европейски шампионат през 2017 година за юноши под 17 години, младите ни национали, водени от Драган Иванов заеха четвърто място в крайното класиране и записаха със златни букви името на страната ни. 

 

През настоящия сезон България отбеляза най-големия си успех при юношите, като тимът, воден от Мартин Стоев, завърши с вицешампионска титла и сребърни медали на Евроволей 2019 в София.

 

От своя страна Италия спечели първото историческо първенство на Стария континент през 2017 година и триумфира с титлата. През настоящата година обаче "скуадра адзура" отстъпи от своите позиции, като приключи на пето място в крайното класиране на Евроволей 2019 в София.
 
На трето място в европейската ранглиста е Турция със 184 точки. На четвъртата позиция отново са две страни Беларус и Русия със 178 точки . Европейският шампион от 2019 година Франция заема едва 21-а позиция в подреждането със 100 точки, тъй като волейболистите на "петлите" не са участвали на Европейското първенство през 2017 година.
 

Водещо новини