Връчиха наградите за спорт на Европейската комисия

22 November 2019
Автор: start-photo.bg

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се включи в церемонията по връчването на наградите за спорт на Европейската комисия  #BeInclusive, която се проведе в Брюксел. През тази година бяха номинирани 9 организации от Португалия, Германия, Австрия, Испания, Франция, Полша, Ирландия и Белгия.

 

Спортният министър награди представителите на Германия, които спечелиха с проекта им Rocking Inclusion - "Ich will da rauf" e. V, спортен клуб за катерене в Мюнхен, в който тренират хора с различни увреждания.

 

Комисията връчва призовете за трети пореден път, като за участие бяха поканени различни организации, които да представят спортни проекти, насочени към социалното включване и използващи силата на спорта за приобщаване на групи от хора в неравностойно положение.

 

Целта на инициативата е да се подчертае ролята на спорта в насърчаването на социалното приобщаване.

 

Проектите са оценявани от независими експерти според приноса им към социалното приобщаване и представянето на спорта като забавление и вълнуващо преживяване, което обединява и сплотява хоратa, като ги кара да се чувстват добре заедно.

 

Висока оценка получават проекти, които изтъкват ролята на спорта като честна игра и уважение към противника, без значение какъв е той и откъде идва.

 

Победителите имаха възможността да представят проектите си пред аудитория от експерти в областта на социалното приобщаване чрез спорт и получиха наградите си от по 10 000 евро. Шестимата финалисти получиха по 2500 евро.

 

На събитието присъстваха още Тибор Наврачич, европейски комисар по образование, култура, младеж и спорт, Ханна Косонен, министър на науката и културата на Финландия, Жуао Пауло Ребело, министър на младежта и спорта на Португалия, Корнелия Тиеснесите, зам.-министър на спорта на Литва, Тициана Бегин, евродепутат, Лорен Тиол, президент на организацията „Спорт и гражданство“, Хъни Талие, корпоративен мениджър по комуникациите на FIFA и посланик на Световната купа за бездомни и др.

 

По време на събитието се проведе панел на тема „По какъв начин могат местните организации да допринесат за социалното приобщаване чрез спорт?“.

Водещо новини