снимка Костадин Андонов

Владимир Илиев: Вече знам и вярвам, че мога да постигна подиум и за Световната купа

30 November 2019
Автор: start-photo.bg

Световният вицешампион в индивидуалния старт на 20 километра Владимир Илиев говори пред „Тема Спорт” преди старта на новия сезон в биатлона. Той сподели своите очаквания за предстоящата кампания, която започва днес с две смесени щафети в Йостерсунд. Мястото, на което на 13 март 32-годишният троянец се качи на второто стъпало на планетата.

 

С каква нагласа и амбиции започваш този сезон?
- Оптимист съм за сезона. Миналогодишното ми класиране, като изключим световното първенство, не беше най-доброто и това, което действително очаквах. Надявам се, че тази година ще съм стабилен през целия сезон. Първите състезания са по-трудни за мен, винаги е било така. Надявам се сега да стартирам уверено и да съумея още от самото начало да покажа едно добро ниво. Основната ми цел е да бъда стабилен и да съм постоянен.

Повишиха ли се увереността и самочувствието ти след успеха от Световното?
- За самочувствие не мога да кажа. Никога не съм бил човек с голямо самочувствие. Може би увереността ми наистина се повиши след световното първенство. Този резултат ми показа, че мога да преследвам големи успехи. Винаги съм знаел, че имам нужните умения, за да гоня високи резултати, но когато малко или много това не се получава и на практика такива няма толкова често, трябва да дойде един такъв успех, за да си повярва човек. От тази гледна точка този медал идва добре за мен. 

 

Винаги си бил много бърз по трасето, но колебанията са били при стрелбата. Успя ли това лято да изчистиш тези елементи?
- Да вярно е, че винаги съм имал проблеми със стрелбата, но това прави биатлона толкова сложен, защото е комбинация от няколко елемента. На практика са два различни спорта в един. Тренирах много, за да подобря стрелбата си това лято и смятам, че нещата вървят в правилна посока. Въпросът е, че няма как да се изпипа всичко, тъй като състезанията са различни – един път има вятър, друг път нещо друго пречи. Важно е да започна нормално сезона, след което съм сигурен, че нещата ще се подредят.

Каза, че си оптимист. Какво трябва да означава това за човек, който преди половин година е бил втори в света?
- За мен е важно да съм по-спокоен. Ако това се случи, грешките ще намалеят и ще ги изчистя почти изцяло. Винаги съм бил с големи очаквания към себе си и това води до допълнително напрежение у самия мен. Знам, че ако стрелбата мине без грешка, мога да преследвам призово класиране, защото съм добре с бягането и това води до пропуски. Голямото ми желание за успех води до прегаряне. Това е и причината да не успявам да разгърна потенциала си на състезанията от Световните купи. Тъй като световното и европейското са по един път в годината, там нещата са различни и ми е по-лесно. Затова говоря и за постоянство в изявите си.


Промени ли по някакъв начин резултатът от Световното и отношението към теб от страна на останалите водещи състезатели?
- Не бих казал, че го е променил. Сега всички обаче очакват много повече от мен. България има традиции в много спортове и това води до повишени очаквания всяка година към нас. За съжаление, ние като условия изоставаме много от водещите страни. Но след като съм успял да запиша един такъв резултат, то бих могъл да го направя отново. Смея да твърдя, че конкурентите винаги са гледали на мен като на сериозен съперник - както на мен, така и на Краси Анев. Даже повече от нас самите са очаквали да постигнем резултати, но също така и знаят какво ни липсва, за да ги реализираме. Хората, които разбират от спорт, знаеха, че рано или късно ще се случи. Но ние сме по-малка държава с по-малки възможности и е доста по-трудно.

След като на Световно първенство е възможно, може ли да очакваме място на подиума и от Световната купа?
- Бил съм близо, но е трудно през целия сезон да поддържаш едно високо ниво в продължение на 4 месеца. След този успех се надявам, че и това ще се случи. Вече знам и вярвам, че е възможно да се постигне един такъв подиум.

 

Подобриха ли се условията за теб след това второ място?
- Тези неща са доста индивидуални. Договорите са лични, със спонсорите. Един такъв успех води след себе си и до по-добри условия, по-качествени ски, по-добри патрони и все елементи, които влияят върху представянето ти. Както казах, ние като федерация не можем да се конкурираме с най-големите в света, но пък в момента смея да твърдя, че няма от какво толкова и да се оплача. Имам необходимото, за да постигна добри резултати тази година.

Как оценяваш битката за Световната купа? Ще успее ли Йоханес Бьо да защити глобуса, или Фуркад ще си го върне?
- Смятам, че Фуркад е по-добре подготвен през тази година, но все пак е твърде рано. Трябва да минат 3-4 кръга, за да може да се оцени реално. При мъжете е доста трудно, правим анализи, които показват, че всяка година 40-50 човека влизат в минута и 40 разлика, което е много малко. Поне 30 имат шанс за победа. Смятам, че Йоханес няма да успее, защото чака раждането на първото си дете и през януари ще пропусне доста стартове, което ще даде възможност на Фуркад да си върне глобуса. Основните фаворити са двамата, но може да видим и изненада от нови имена от Германия или Русия.

Хари Лафитян, "Тема: Спорт"

Водещо новини