снимка Костадин Андонов

Мария Оряшкова мечтае за олимпийска титла в борбата

14 January 2020
Автор: start-photo.bg

Мария Оряшкова продължава да следва олимпийската си мечта. Петкратната световна шампионка по самбо успешно се състезава и в борбата, като именно на тепиха тя се надява да заслужи място на игрите в Токио. През уикенда тя заслужи и първи медал от силен международен турнир в борбата.

 

"Мечтата ми е медал от олимпиадата. Разбира се, че искам златен, но ако съм на почетната стълбичка също ще бъда щастлива. Олимпийските игри са ми мечта. Това е нещо реално. Ако не беше така, нямаше да се захвана", каза деветкратната европейска шампионка по самбо, която беше наградена за спортист номер 1 на месец ноември.

През ноември Оряшкова спечели петата си световна титла по самбо. Тя заяви, че през 2020 година ще се съсредоточи върху борбата и изцяло ще се подготвя с националния отбор. Състезателката вече участва на едно състезание от началото на годината и спечели първия си медал на международния тепих в борбата. Тя взе бронз при 76-килограмовите на силния турнир "Яшар Догу" в Истанбул.

 

"Беше много силен турнир. Загубих от световната шампионка Ясемин Адар. Домакините имаха по 4-5 състезатели във всяка категория. Предстоят ми още големи състезания. 2020-а е олимпийска година и започва с хъс на всички спортисти, има голямо напрежение, защото при повечето състезатели е като на живот и смърт", каза още Оряшкова.

 

След няколко дни тя ще участва на държавното първенство по борба, а след това й предстоят европейско първенство, турнир "Дан Колов-Никола Петров" и много други състезания.


Оряшкова спечели и наградата "Златен пояс" на Националната асоциация на бойните спортове за 2019 година. Тя заслужи приза "Ярка победа" за успеха й на финала на световното първенство по самбо, където се наложи над японката Риу Такахаши с 2:1 точки.

 

Националната асоциация на бойните спортове за втора поредна година връчи петте си награди "Златен пояс". Останалите четирима отличени са: за най-добър спортист Кристиян Дойчев, европейски шампион и световен вицешампион по карате киокушин; за най-добра спортистка Албена Ситнилска, световна и европейска шампионка по таекуондо ITF и по кикбокс; за треньор на годината Радослав Пенов, шотокан карате-до и за "Вярност в традициите" Петър Драгоев, вицепрезидент на Българската федерация по ушу.

 

Националната асоциация на бойните спортове обединява 12 вида спорт, в нея членуват 476 клуба от цялата страна и над 40 хиляди спортисти. Само за 2019 година състезателите на асоциацията са спечелили 314 медала само от европейски и световни първенства във всички възрастови групи.

Водещо новини