Младите звезди на България – Симеон Терзиев

16 January 2020
Автор: start-photo.bg

Симеон Терзиев (ТК "Диана", гр.София) изпрати изключително успешна година. През 2019-а Терзиев направи огромен скок в представянето си, което му помогна да се изкачи на 68-мо място в световната ранглиста за юноши за ITF. Той има две титли на сингъл от турнири на ITF. През юли 17-годишният талант триумфира на турнира от трета категория в Тимишоара (Румъния), а месец по-късно е първи и на турнира от четвърта категория на ТК“Дема“ в София. Симеон има и четири титли по двойки през годината.

 
Терзиев в тандем с Пьотр Нестеров спечелиха титлата на турнира от втора категория в Израел. Заедно с Нестеров играха и на финал на турнира за мъже от серията "Фючърс" на ITF на червени кортове в Бургас с награден фонд 15 хиляди долара. Преди това Симеон триумфира с титлите по двойки за юноши в Сърбия, Кипър и Украйна с други партньори.


Лека травма му попречи да пътува за Австралия, където трябваше да участва в юношеския турнир Australian Open, но амбицията му е през 2020-а да играе на останалите три турнира от Големия шлем. Той ще се завърне на корта още през следващата седмица на турнир от първа категория на ITF за юноши в Украйна. През месец февруари ще участва на два турнира за мъже в Анталия.

 

Днес в рубриката "Младите звезди на България" ще представим Симеон
Терзиев:
- Симеоне, разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?
- Започнах да тренирам на 6 годишна възраст, запалването ми по спорта стана доста случайно и след като видях обява за уроци по тенис, решихме да се запиша.


-  Кои са треньорите с които си работил и работиш в момента?
- Първата ми треньорка беше Алекс Колева, тя е една от основните причини, поради които се запалих по този спорт, защото тренировките при нея бяха много забавни и просто ме накараха да заобичам играта. От дълго време тенис треньор ми е Григор Костов, всичко което кажа за него ще е малко, защото съм му безкрайно благодарен за всичко. Кондиционен треньор ми е Кирил Симеонов. Той е много целеустремен и мотивиран човек, познава тялото ми много добре, а това спомага за добрата работа която вършим.


- Започваш годината под номер 68 в ранглистата за юноши. Доволен ли си от постигнатото през изминалата година?
- Много съм доволен от себе си, може би можеше да направя по добър завършек на годината, но поради една или друга причина не успях.


- Кое според теб беше най-силното ти представяне?
- Най силното ми предстаявяне беше на турнир от веригата ITF в Румъния, успях да спечеля титлата, но най-много се радвам на играта която показах, защото за мен това беше турнир, на който играха едни от най-добрите тенисисти, като успях да победя доста от тях.


- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината?
- Не мисля че има за какво да съжалявам, защото знам че дадох всичко от себе си.


- Постигна и сериозни успехи по двойки. Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?
- Двойките са нещо, което приемам на сериозно и се радвам, че заедно с Пьотр Нестеров сформирахме тандем, който с времето ще се подобри още и ще бъде още по-труден за побеждаване.


-  Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?
- Да, усещам подкрепа идваща от моите приятели и хора които се занимават с развитието ми.


-  На какви турнири ще наблегнеш през тази година?
-  Тази година ще наблягам на турнири от ITF, придружени с трупане на опит по мъжки международни турнири.


- Имаш ли идол в тениса и на кой искаш да приличаш?
- Идолът ми е Новак Джокович, но не искам да го копирам, защото искам да изградя свой собствен стил.


- Имаше ли време за почивка по празниците?
- Да, имах време за почивка и се радвам за което, защото прекарах повече време със семейството и приятелите си.


- Какво обичаш да правиш в свободното си време?
- Не обичам да стоя на едно място и винаги гледам да съм навън когато имам време.


- Имаш ли хоби?
- Хобитата ми са гледане на футбол и играене на ФИФА.


- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?
- Успявам да съчетавам двете неща с много труд и упоритост, учителите също ми помагат, защото проявяват разбиране към мен.


- Какво си пожелаваш за Новата година?
- Пожелавам си да съм здрав, да подобрявам играта си с всяка тренировка и всеки ден, и да постигам резулатите, към които сме се насочили.

Водещо новини