Йоана Илиева лице на "София - Европейска столица на спорта"

05 March 2020
Автор: start-photo.bg

Йоана Илиева е 18-годишна фехтовачка от София, родена на 20 юни 2001 г. Занимава се с този спорт от 12-годишна възраст. В момента е в 12 клас в редовна форма на обучение в столично езиково училище. Състезателката на клуб „Свечников” с треньор Ивайло Воденов, възпитаничка на фехтовална академия „Васил Етрополски“. Носителка на Световната купа на сабя за 20-годишни, с бронз от световното първенство в тази възрастова група и от няколко дни европейска шампионка при 20-годишните.

 

Успехите ѝ започват преди да навърши 14 години. Дебютът ѝ на международната пътека е 9-о място на световно първенство до 17 години. Няколко месеца по-късно, вече навършила 14 години, става балканска шампионка за жени и печели първия си европейски турнир до 17 години.

 

През 2017 г. става европейска вицешампионка и носител на Европейската купа до 17 години. През 2018 г. повтаря сребърния медал от европейското и спечелването на европейския трофей, но този път и отборно. Завършва пета на световното до 17 години, като остава на точка от медал, но се класира за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където също финишира пета и четвърта отборно.

 

През 2018/2019 влиза в горната категория до 20 години, където на 17 успява да завоюва 1-во място в световната ранглиста и бронзов медал от световното. Това е първият медал за България от времето на братята Етрополски и първият женски медал в историята на българската фехтовка. Оглавяването на ранглистата се дължи на 9 проведени световни турнира (купи), от които успява да отиде на 7 и да спечели 6 медала - 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови.

 

Сега, вече на 18 години, младежките турнири остават на заден план и започва да се изявява при професионалистите, където главната ѝ цел е класиране на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. Прз януари беше отличена с приза Млад спортист №1 на България до 18 години за 2019 г. в церемонията „Нощта на шампионите“, организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор.

 

Миналата седмица стана европейска шампионка на сабя при жените до 20 години. На първенството за девойки и младежи в Хърватия тя записа общо 11 победи. Това е най-големият успех на българската фехтовка и първа титла от първенство от подобен ранг след ерата „Васил Етрополски“. Златният медал е постижение за всички, които работят за този спорт и е част от пътя към голямата мечта за олимпийска титла за България във фехтовката.

 

През 2020 г. Йоана Илиева е определена за лице на инициатива „София – европейска столица на спорта“. 

Водещо новини