Станимир Беломъжев с добро представяне на европейското по ски ориентиране

18 March 2020
Автор: Спортал

Добро представяне за Станимир Беломъжев на европейското първенство по ски ориентиране, което се проведе в Русия. Българинът, който е световен шампион за 2017 г., се завърна у нас с две пети места от шампионата в Ханти Мансийск.

 

Първенството стартира със спринтова дистанция. Очаквано домакините доминираха като окупираха първите две позиции. Със злато се окичи Сергей Горланов, а среброто остана за Владислав Киселев. Същинска драма се разигра за бронзовото отличие. Станимир се бори като лъв с финландеца Котро и норвежеца Хеймдал до последните метри и успя да завоюва призовото пето място, само на секунда от бронза, с който се сдобиха двамата му конкуренти с равно време.


На средната дистанция в масовия старт Тачо хвърли много усилия и беше в лидерското трио до 2/3 от дистанцията, където за съжаление счупи щека и се наложи да премине повече от два километра само с една щека, докато получи резервна. Поради този инцидент той завърши 14-ти от 57 финиширали. При такива обстоятелства повечето състезатели не завършват. Надпреварата отново бе спечелена от руснака Сергей Горланов.

Последният индивидуален старт бе дългата дистанция. Маршрутът беше дълъг около 30 км, но за сметка на това с тежки изкачвания и бързи спускания и обща положителна денивелация от 1000 м. Трасето отново създаде предпоставка за руски успех. Станимир поддържаше отлично темпо от началото до края и имаше моменти, в които спореше за второ и трето място. Руснаците Ламов, Горланов и Киселев окупираха първите три позиции, а Тачо спечели отново престижното 5-то място, на 34 секунди от бронза и 3 минути от златото, оставяйки зад себе си много именити величия в този спорт.

Със стартовете от Европейския шампионат приключи и надпреварата за Световната купа. Станимир, който стана татко в края на миналата година, завършва в топ 10 за Световната купа, с актив от 143 точки в крайното класиране. Той и старши треньорът на Националния отбор, баща му Иван Беломъжев са много доволни от представянето и гледат напред към сезон 2020/2021.

Водещо новини