57% от олимпийските квоти вече са раздадени

19 March 2020
Автор: start-photo.bg

Малко повече от 4 месеца преди датата, на която трябва да се открие олимпиадата в Токио (24 юли), все по-обсъждан е въпросът дали е реалистично провеждането на игрите във вече утвърдения период. Организаторите, имайки подкрепата на Международния оимпийски комитет, изразяват увереност и готовност да осигурят нормалното протичане на спортните прояви, както и да наложат всички необходими мерки за здравето на спортисти и зрители.

 

На фона на това един от големите въпроси е свързан с квалификационните турнири в различните спортове. Много подобни надпревари, планирани за март и април вече бяха отложени. Малко известен факт обаче е, че 57% от всички квоти за игрите вече са раздадени. 

 

Ето и официалната позиция на МОК, свързана с квалификационната система за олимпийските игри:

 

Към днешна дата 57 на сто от спортистите вече са квалифицирани за Игрите. За останалите 43% от местата, МОК ще работи с МФ (Международните федерации), за да извърши всички необходими и практически адаптации към съответните им квалификационни системи за Токио 2020, в съответствие със следните принципи:


1. Всички квотни места, които вече са разпределени към днешна дата, остават разпределени за НОК и спортисти, които са ги получили.

 

2. Остава възможността да се използват съществуващи и планирани квалификационни състезания, където ще има справедлив достъп за всички спортисти и отбори.

 

3. Всички необходими адаптации към квалификационните системи и разпределението на останалите места ще бъдат:

а) въз основа на резултатите от игралното поле (например ранглисти на МФ или исторически резултати); и

б) отразяват, където е възможно, съществуващите принципи на съответните квалификационни системи (например използване на класиране или конкретни континентални / регионални резултати от конкретни състезания).

Всяко увеличение на квотите за спортистите ще се разглежда във всеки отделен случай и то само при изключителни обстоятелства с подкрепата на Организационния комитет Токио 2020.

 

МФ ще правят предложения за всякакви адаптации към съответните им квалификационни системи въз основа на изложените по-горе принципи. Адаптациите трябва да се прилагат от съответния спорт поради разликите между квалификационните системи. МОК вече въведе ускорена процедура за решаване на тази ситуация. Всички необходими ревизии на системите за квалификация за Токио 2020 по спортове ще бъдат публикувани до началото на април 2020 г. и ще бъдат съобщени на всички заинтересовани страни.

Водещо новини