снимка Бончук Андонов

Олимпийските квалификации по борба остават за догодина

06 April 2020
Автор: start-photo.bg

Олимпийските квалификации в борбата ще се проведат през 2021 година. Това реши изпълкомът на Международната федерация по борба (UWW). Турнирите се пренасят огледално така, както трябваше да се проведат през тази година в месеците преди игрите в Токио.

 

Европейската пресявка трябваш да бъде в Унгария през март, а световната в София в края на април. Само финалистите взимат квоти за игрите, които бяха пренесени за 23 юли - 8 август следващото лято, заради епидемията от коронавирус.

 

От останалите континентални квалификации само панамериканската успя да се проведе, другите също са пренесени за догодина.

"А до първи юли тази година ще бъде уточнен спортният календар до края на 2020-а - заяви Цено Ценов, вицепрезидент на UWW и президент на Европейската федерация по борба. - През това време ще имаме разговори със страните -домакини дали ще могат да приемат оставащите големи първенства. Може да се наложи и да променим датите на провеждането им."

Всъщност до края на 2021-а останаха световни и европейски първенства за по-малките възрасти - момчета/момичета, кадети/кадетки, юноши/девойки, младежи. 

България също е домакин на едно от първенстата, а именно на континенталния шампионат до 15 г. през месец юни.

Освен това членовете на Изпълкома по предложение на Цено Ценов дискутираха и световното догодина в Норвегия. 

"Обикновено в олимпийска година нямаме световно първенство, но смятам, че е добре да остане - допълни Ценов. -  Така ще дадем възможност на много повече състезатели за изява. Вече разговаряхме с домакините от Норвегия. И те имат готовност да отложат първенството с един месец по-късно, тоест за ноември, за да имаме по-голяма пауза между олимпиадата и шампионата."

Водещо новини