снимка Костадин Андонов

Тайбе Юсеин: В изолацията имах време да се отдам на моята сраст - книгите

12 May 2020
Автор: start-photo.bg

Тайбе Юсеин през 2018 г. стана световна шампионка по свободна борба в категория до 62 кг и същата година бе избрана за Спортист на годината.През 2019 г. стана европейска шампионка и световна вицешампионка и единствената състезателка по борба, която спечели олимпийска квота за Токио 2020. От дистанция тя и треньорът й Петър Касабов отговориха на въпросите на Пресклуб "България".

 

- Здравей, Тайбе, как прие новината за отлагането на Олимпийските игри? По-добре ли е или по-лошо за състезателите, които вече бяха спечелили квота?
- След като бързо се влоши ситуацията с Ковид 19, новината за отлагането на Олимпийските игри бе очаквана. Приемам го като възможност да подобря уменията си и да стана още по-силна.

 

- Как тренираш в условията на изолация – какво ти харесва и какво не при подготовката вкъщи?
-Тренирам вкъщи, като правя тренировки онлайн под зоркия поглед на треньора ми. Харесва ми, че мога да поддържам добра форма дори и като се подготвям у дома. Не ми харесва, че не мога да практикувам любимия си спорт – борбата.

 

- Поддържаш ли контакти с твоите съотборнички, обменяте ли идеи и методика за по-ефективна подготовка и възстановяване?
-Държим връзка с всички от националния отбор, говорим си всеки ден, подкрепяме се взаимно. Всички чакаме с нетърпение да се видим и да започнем тренировки в залата.

 

- Сега, когато всички сме принудени да си стоим у дома, как обикновено протича един ден на  Тайбе Юсеин?
-Както всеки един ден преди пандемията от коронавируса, само че вместо да ходя на тренировки  и на лагери, се подготвям у дома.

 

- Какъв хранителен режим спазваш сега по време на изолация? Какви храни предпочиташ и кой ги готви?
-Не спазвам никакви диети в момента. Ям каквото ми се яде и колкото ми се яде! Мога да готвя и сама си приготвям храната.

 

- Откри ли някакъв нов талант у себе си сега, когато си извън  залата за тренировки?
- Нови таланти не съм открила, не съм и търсила, но това бе много подходящо време да се отдам на страстта си към книгите.

 

- Има една българска поговорка за такива времена - "Всяко зло за добро". Кое е доброто за теб сега?
-За мен най-доброто в тази ситуация е, че  си стоях вкъщи и имах възможност да прекарам повече време със семейството си. 

Водещо новини