снимка Костадин Андонов

Петър Касабов: Ще имаме време да изчистим всички детайли

13 May 2020
Автор: start-photo.bg

Петър Касабов вече четвърта година е старши треньор на нанационалния отбор по борба за жени. През 2018 и 2019 г. бе избран за Треньор №1 в борбата. 

 

- Здравейте, г-н Касабов, няколко дни преди да започне олимпийската квалификация в Будапеща трябваше да се върнете в България. Как приехте  решението на МОК да отложи провеждането на Олимпийските игри за 2021 г?
- На нас ни казаха в Будапеща, че квалификацията се отлага с един месец. Когато се върнахме в България, започнаха предположенията, че Олимпиадата може да се отложи. Когато МОК взе това решение, ние го приехме нормално. Защото няма как в тази обстановка да има Олимпийски игри – състезателите не могат да тренират нормално, не може да се пътува, няма как толкова много хора да бъдат на едно място. Но грижата за здравето е над всичко, така че това решение е правилно.

 

- Как  продължава  подготовката  на националните състезателки в условията на изолация? Как следите тяхната форма, какви указания им давате?
- Тренировките ги провеждаме онлайн с помощта на интернет платформа. В един момент те доскучават, защото каквито и нови форми да се измислят, ние сме хора на действието, обичаме да се борим. Но съм много доволен от старанието на всички, мисля, че се намират в отлична физическа форма, нямат излишни килограми, даже в някои отношения виждам подобрение.

 

- Обменяте ли информация с Ваши колеги – за нова методика, за нови упражнения?
- Не съм говорил с никого. Аз обичам да експериментирам, а за всяка отделна състезателка преценявам какво е необходимо да подобри и давам съответните указания.

 

- Ще има ли турнири до края на годината, ще се проведе ли световното първенство? Има ли яснота за квалификациите за Олимпийските игри?
- До края на годината няма да има никакви състезания – всички са отменени. Взето е решение през 2021 г. да се повтори без никакви промени календара от тази година. Европейското първенство, олимпийската квалификация в Будапеща и в София, както и предвидените турнири до Олимпиадата – и състезанията ще  бъдат на същите дати. Впрочем, ще има разлика с един или два дни.

 

- На 13 май извънредното положение се отменя. Как ще продължи подготовката на националния отбор? Има ли осигурено финансиране за следващите месеци?
- На 14 или 15 май заминаваме на лагер на Белмекен, където ще водим подготовка около 20 дни. След това ще решим къде да продължим да тренираме. Досега не съм мислил за финансирането – всичко каквото ни е необходимо, се осигурява от БФ Борба и от Министерството на младежта и спорта. Винаги сме имали най-добрите условия за подготовка.

 

- Кое е доброто за Вас сега в тази неприятна ситуация?
- Имахме време да си починем. Досега след всяко състезание имахме много малка почивка и отново бяхме на лагери, на турнири. Сега ще можем да работим спокойно и да изчистим всички детайли. Ще има време да се утаи горчилката от неуспехите през 2019 г., а за 2021 година ще бъдем заредени с много енергия и желание за нови победи.

Водещо новини