снимка Костадин Андонов

„Левски“ и ЦСКА в единен фронт

27 June 2020
Автор: в. "Труд"

Безпрецедентен в историята eдинен фронт се заформя между футболните грандове „Левски“ и ЦСКА. Очаква се още следващата седмица вечните съперници да застанат на една барикада срещу решението на Изпълкома на БФС за нов 5-годишен договор за телевизионните права на Първа и Втора лига. „Сини“ и „червени“ искат по-голям дял от общата предвидена сума от 6,5 млн. лева на година за правата, която даваше и досега телевизията на Кирил Домусчиев, собственик и на „Лудогорец“. 


Двата най-титулувани клуба в България безспорно имат основна заслуга във формирането на рейтинга на Първа лига и настояват за публичен диспут с последващ нов търг за разпределение на парите. Тяхната претенция идва в момент на поредното увеличение с 1 лев на абонамента (9 лв. вече) за всеки потребител на футболния продукт.


Все още официалните ходове по темата предстоят. Възможно е Михаил Касабов, временният президент на БФС, да не се подпише нов тв договор въпреки решението на изпълкома, в който най-силно влияние към момента има сегашният притежател на правата. Апропо, дали не е цинично въпросният ръководен орган, който е в оставка от повече от 8 месеца, сега да взема решение за 5 години напред? Сори, въпросът, естествено, е риторичен.


Според информации от „Герена“ там обсъждат дори крайни варианти на протест като недопускане на камери за домакинските мачове на „Левски“. Подобен ход обаче може да доведе до изваждане на тима от Първа лига и вероятно ще е последна стъпка. От 106-годишния клуб вече имат изготвено предложение до премиера Бойко Борисов как да се разреши казусът и съответно да изчезнат оплетените като в златен ланец конфликти на интереси и зависимости. 


От ЦСКА заявиха за „Труд“, че планират съответни конкретни действия след финала за  Купата на България в сряда. От „Българска армия“ припомниха - първи са въстанали срещу сегашното положение още преди година. Но след серия кореспонденции и обещания за съюз срещу неправдата тогавашните шефове на „сините“, намиращи се днес „под прикритие“ в Дубай, отказали партньорство. Случило се някъде около периода на подписването на появилата се преди месец Паметна записка между Васил Божков и Кирил Домусчиев.


Претенциите на ЦСКА и „Левски“ явно ще са срещу начина, по който е взето решението на Изпълкома на БФС. Според тях „на тъмно“ - без предварително допитване до клубовете на първо място. Също и без подходяща мащабна презентация от БФС както на продукта, така и на търга за телевизионните права. 


Революция, поведена от „Левски“ и ЦСКА? Или буря в чаша вода при евентуално участие на само един от двата гранда както миналото лято? Отговорът се чака в предстоящата седмица.

 

Автор: Владимир Памуков, в. "Труд"

Водещо новини