снимка Костадин Андонов

Валентин Йорданов фаворит за президент на европейската борба

12 July 2020
Автор: start-photo.bg

Легендата на българската борба Валентин Йорданов е основен фаворит да бъде издигнат от федерация ни за кандидат за президент на европейската централа. Това заяви за „Меридиан Мач“ шефът на БФБорба Христо Маринов. Както е известно, след кончината на Цено Ценов, който пет мандата бе начело на европейската борба, до изборите през април 2021 година организацията ще бъде водена от първия му вицепрезидент Теодорос Хамакос (Гър).

 

 „Всички сме обединени около мнението, че няма по-добър вариант от Валентин Йорданов. Едва ли има друг български борец с такава известност и с такова влияние и връзки, като Вальо. Той засега се дърпа, но се надявам да успее да го убедим. Иначе засега не разглеждаме други кандидатури, има време до конгреса и всичко ще се реши на вътрешно заседание, където ще изберем нашите кандидати“, заяви Христо Маринов, който е световен шампион по класическа борба от Москва 2010 и европейски от Белград 2012.

 

Както е известно, Цено Ценов бе начело на европейската федерация по борба цели 24 години. Той застана на поста през 1996 година и изпълняваше функциите си до своята кончина. Нещо повече – Ценов бе в органите на европейската централа още от нейното създаване пред 1978 година.

 

От 2002 година пък бе в различните комисии на Международната федерация по борба, а след това стана и неин вицепрезидент. Много наши състезатели дължат до голяма степен успехите си на влиянието на Ценов по високите етажи на европейската и световна борба. Страната ни пък спечели много домакинства на европейски и световни първенства и олимпийски квалификации именно заради солидното лоби, което България имаше в управленските структури и на Стария континент, и в световен мащаб.

„Дали и доколко сме загубили позиции и лоби с кончината на Цено Ценов, само бъдещето ще покаже. Истината е, че само солидна фигура като Валентин Йорданов – олимпийски, седемкратен световен и седемкратен европейски шампион, може да запълни тази празнина. Дано се съгласи да е нашият кандидат“, завърши Маринов.

Водещо новини