снимка Start-photo

Представиха книга за олимпийската слава на България

29 September 2020
Автор: start-photo.bg

Книгата "България на Олимп", която събира олимпийската слава на страната ни, беше представена днес в столичния хотел "Маринела". Събитието уважиха 30 олимпийски шампиони, още много медалисти, бивши спортисти и функционери, които имат заслуги за успехите на българския спорт в отминалите десетилетия. 

 

Луксозното издание, автори на които са журналистите Владимир Памуков и Тодор Шабански и спортният фотограф Бончук Андонов, събира историята на всеки един от 289-те олимпийски медалисти на България.

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави авторите за положения труд и реализирането на проекта. 

 

“За първи път в историята книга събира на церемония всички живи олимпийски медалисти на България. За мен е чест да съм тук, заедно с най-обичаните, най-уважаваните, най-достойните български герои. Искам да благодаря за огромния труд на авторите на тази енциклопедия на българския олимпизъм - Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов. Българският спорт отдавна имаше нужда от тази книга, защото вашите триумфи и вашите истории трябва да се помнят и да се предават на поколенията. Те са пример и вдъхновение за децата и младежите, които вървят по вашия път. България е една от 14-те участнички в първите модерни олимпийски игри. Спечелените до момента 224 медала от олимпийски игри ни нареждат сред първите 25 нации в класацията по спечелени отличия за всички времена. Нашите спортисти са завоювали 52 златни, 89 сребърни и 83 бронзови отличия, спечелени в 19 вида спорт, което е доказателство за спортната култура на нацията ни. Благодаря за всичко това, което сте направили за прославяне на честта на България”, заяви министър Кралев.

 

Авторският екип, издателство „Софтпрес“ и Фондация „Български спорт“ ще предоставят безвъзмездно половината от тиража на олимпийските ни федерации, БОК, призьорите и други институции, свързани с родния спорт. На пазара ще бъде пуснат ограничен тираж за ценители, като част от приходите ще се предостави на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск.

Водещо новини