Националите по биатлон пробват ските за новия сезон

19 November 2020
Автор: start-photo.bg

От днес националите на България по биатлон пробват новите си ски за предстоящия сезон. Най-добрите ни състезатели са на подготовка във Финландия от началото на месеца и там изчакват първите стартове за Световната купа в края на ноември.

 

Българите са във Вуокати – световно известен зимен център, в който в момента тренират още отборите на САЩ, Украйна, Белгия и др.

 

„Всички в нашия лагер са здрави, няма контузени и не пропускат ден без занимания. Тренираме на трасе с изкуствен сняг, покрай него все още няма дебела естествена снежна покривка, само-тук там сутрин се белее. Пистата с дължина 3300 м е отлично подготвена и заедно със стрелковия комплекс предлага превъзходни условия за подготовка на биатлонисти. Температурите от началото на месеца са константни - от 1 до 4 градуса над нулата,“ разказва Красимир Дочев, помощник-треньор на националните отбори мъже и жени.

 

„Българските състезатели и състезателки приемат с интерес променения начин на подготовка, предпочитан от утвърдените това лято нови треньори Александър Касперович и Виталий Норицин. Като цяло методиката е малко по-разнообразна и това допада на спортистите. Тъй като през лятото сменихме ролкови ски с нови, които са по–близки като усещане до плъзгането по сняг, това не ни дава точна база за сравнение, но като цяло по показатели не отстъпваме на предишните сезони. Настроението в отбора е добро и всички чакат с оптимизъм първите за сезона стартове. Въпреки трудностите породени от световната пандемия, българските биатлонисти проведоха нормална подготовка. Националите вече са с новите екипи, а от днес пробват и новите си ски за сезона. Те бяха получени по-рано през годината, но в последните дни преминаха задължителната обработка от ваксмайсторите,“ каза още Дочев

 

Специалистът изтъква строгите медицински мерки за всички, които тренират във финландския зимен център. „Още при пристигането от всеки се изискваше отрицателен корона вирус тест с давност 72 часа, след което бяха направени нови тестове тук, на място. Навсякъде са въведени строги мерки, но няма психоза. Маските са препоръчителни, но хората тук са много дисциплинирани и всички ги носят. Отделно от Международния съюз по биатлон (IBU) ни известиха, че вероятно преди всеки кръг за Световната купа участниците ще бъдат тествани за корона вирус,“ споделя помощник-треньорът.

 

Във Вуокати в момента са Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Владимир Оряшков и Благой Тодев, а женската част на тима включва Милена Тодорова, Даниела Кадева и Мария Здравкова.

 

В близките дни, в края на подготвителния лагер във Финландия са предвидени няколко тестови състезания за най-добрите ни биатлонисти. Те ще напуснат Вуокати следващия четвъртък, на 26 ноември, тогава ще се придвижат 100-ина км на югоизток към Контиолахти, където са насрочени първите два кръга за Световната купа. Там към отбора ще се присъедини Десислава Стоянова, тя започна по-късно подготовката си, но има задача да помогне най-вече в щафетите в преследване на олимпийски квоти за Пекин 2022. Стоянова по всяка вероятност ще пропусне първия кръг поради задължителната карантина, но ще може да участва в следващите три до края на годината.

 

Световната купа стартира следващия уикенд, на 28 ноември, събота, с индивидуалните стартове на 20 км мъже и 15 жени, на другия ден са спринтовете. Вторият кръг за ценния трофей е седмица по-късно - от 3 до 6 декември, отново в Контиолахти със спринтове, преследване и щафети. Годината ще завърши с два етапа за Световната купа в Хохфилцен (Австрия) – в седмиците 11-13 и 17-20 декември.

Водещо новини