снимка Start-photo

Ивет Горанова заслужи приза Спортист на годината

31 December 2021
Автор: start-photo.bg

Ивет Горанова спечели гласуването в анкетата „Спортист на годината на България“ за 2021 г. Тя заслужи приза с олимпийската си титла по карате от Игрите в Токио.  Непосредствено след нея се нареди втората дама, дала огромен повод за национална гордост с олимпийската си титла – Стойка Кръстева (бокс). Призовата тройка за 2021 г. допълва сребърната медалистка от игрите в Япония Антоанета Костадинова (спортна стрелба).

 

В 64-ото издание на анкета, организиарана от Нове АД Холдинг, взеха участие 133-ма журналисти от 54 печатни и електронни медии. За да бъде осигурена максимална коректност на вота Нове АД Холдинг за поредна година организира анкетата в тясно партньорство с Българската асоциация на спортните журналисти.

 

Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2021-а:

 

Първо място – Ивет Горанова (карате) – 1 265 т.

Второ място - Стойка Кръстева (бокс) – 1 241 т.

Трето място - Антоанета Костадинова (спортна стрелба) – 995 т.

Четвърто място - Тайбе Юсеин (борба) – 745 т.

Пето място - Евелина Николова (борба) – 721 т.

Шесто място - Карлос Насар (вдигане на тежести) – 482 т.

Седмо място - Йосиф Миладинов (плуване) – 459 т.

Осмо място - Биляна Дудова (борба) – 415 т.

Девето място - Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 134 т.

Десето място - Христо Христов (вдигане на тежести) – 111 т.

 

Безапелационно в категорията „Отбор на годината“ за №1 през 2021-а бяха избрани „Диамантените момичета на България“ – Националният ансамбъл по художествена гимнастика с 1 230 т. На игрите в Токио Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова записаха имената си в историята като първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика. „Космическият“ български ансамбъл бе безапелационен и на Олимпийските игри, подарявайки на цяла България чувството за сплотеност и гордост.

 

Извелата ансамбъла до историческата олимпийска титла Весела Димитрова бе избрана за №1 от редакциите на 37 медии в 38-ото издание на ежегодната анкета „Треньор на годината“, организирана от дългогодишните партньори от в. „Труд“. Тя събра 168 точки и бе посочена на първо място в анкетите на 31 медии от общо гласували 37. Димитрова печели анкетата за трети 

път след 2017-а и 2019 г. По традиция победителят ще получи картина на български автор, която тази година е от Богдан Бондиков.

 

Християн Стоянов (лека атлетика) стана „Спортист с увреждания“ за 2021 година с 890 т. Той спечели сребърен медал на параолимпийските игри в Япония в бягането на 1 500 м Т46.

 

В „младата“ категория „Награда на публиката“ българите избраха Ивет Горанова. Своя вот дадоха над 3 000 спортни фенове от цялата страна, като един от тях ще спечели и специална награда от Нове АД Холдинг – смартфон Apple iPhone.

 

Статуетките ще бъдат връчени на всеки един от победителите лично след Нова година при спазване на всички противоепидемични мерки. Заедно с призьорите от тази година, своята статуетка ще получи и Спортист №1 за 2020 – Цветана Пиронкова. Предвид пандемичната ситуация през декември миналата година нямаше възможност най-добрата ни тенисистка за 2020 г. да бъде наградена.

Водещо новини